tirsdag 24. april 2012

Vampyrbok: Carmilla, Sheridan le Fanu (1872)

I am now going to tell you something so strange that it will require all your faith in my veracity to believe my story. It is not only true, nevertheless, but truth of which I have been an eyewitness.

Carmilla er ei lang novelle av irske Sheridan le Fanu. Den er spesiell i at den skiller seg ut fra resten av vampyrlitteraturen som ble skrevet på denne tida. Ikke tro at Dracula var først - Stokers bok kom tjuefem år etter Carmilla og var en del av ei vampyrbølge, akkurat som nåtidas paranormale romanser og åttitallets Anne Rice.

Den skilte seg ut fra de andre bøkene ved å ha en kvinnelig antagonist hvis offer var en annen kvinne. Carmilla var den første kvinnelige vampyren i bokformat.

I dag er hun nesten glemt, redusert til prototypen for lesbiske vampyrer, mye takket være Hammerfilmene. En av de siste inkarnasjonene hennes er fra Lesbian Vampire Killers, hvor filmens helter tar inn i Mircallas hus (stokk om bokstavene...) og ender opp med å bekjempe lesbiske vampyrer. De aller fleste karakterene hun deler navn med har svært lite med originalen å gjøre ettersom de aller fleste kvinnelige vampyrer kun eksisterer for å tilføre mer hud til lerretet.

Source.

Historien er satt i Styria, på grensa mellom Østerrike og Ungarn. Hovedpersonen Laura gjenforteller de merkelige hendelsene hun var gjennom som ung. Hun har sitt første møte med vampyren som seksåring, når en skapning kommer inn på rommet hennes mens hun sover og biter henne. Når hun skriker og de voksne kommer løpende finner de selvsagt ingenting mistenkelig.

Flere år seinere havarerer ei vogn utenfor slottet deres. Carmilla, ei ung jente blir skadd i ulykken, men moren hennes insisterer på at følget må fortsette. Lauras far tilbyr å ta Carmilla inn til hun er bedre. Hun og Laura blir gode venner selv om Carmilla ikke har lov til å fortelle noe om seg selv.

Plottet tykner når Laura får mareritt. En kattelignende skikkelse kommer inn i rommet hennes og biter henne, for så å forsvinne ut av rommet uten å åpne døren. Rart nok blir Carmilla bedre mens Laura sykner hen, og Lauras far får høre lignende sykdomshistorier fra bekjente.

Carmilla er absolutt verdt å lese. Den er litt drømmeaktig, og det er stort rom for tolkning i teksten. Best av alt er den annerledes og spiller på litt andre regler enn vampyrlitteraturen den moderne leser er vant til.

Carmilla kan leses og lastes ned fra Gutenberg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar