lørdag 29. november 2014

Review: Willys Sytråd

For et par år siden snubla jeg innom et norsk syforum hvor jeg fant Willys Sytråd som har blitt min litt hemmelige langer av verdens fineste tråd. For et par dager siden oppdaget jeg at innehaveren er med i Det Store Symesterskapet på NRK og jeg som ikke ser TV kommer til å se på bare for å heie.

Han selger Coats Epic og Gütermann Mara. Dette er gode tråder - Coats er merket som brukes i industrisying, så hvis du har klær fra butikk har du definitivt klær som er sydd med tråden. Gütermann Mara er en utrolig jevn tråd som ikke går billig i Norge.

For de av oss som syr mye er det ikke kosteffektivt å kjøpe hundremeters sneller til 30-40 kr. Willys Sytråd tilbyr forskjellige sneller på tusen til fem tusen meter til en billigere penge til tross for porto, og kvaliteten på tråden er uendelig mye bedre enn de tusenmeters snellene som kan fås på Stoff og Stil til nitten kroner. (Det er en grunn til at den tråden er så billig.)

Du kan lese om tråden her, mer elokvent og inngående enn jeg uttrykker meg.


I tillegg til fantastisk tråd sender selgeren med en liten ekstra ting; symaskinnåler eller undertrådssneller. Og, som om det ikke skulle være nok med en prosentvis rabatt som bygger seg opp for hver bestilling... de tre-fire gangene jeg har bestilt har det også vært med SJOKOLADE I PAKKEN og hvordan kan man ikke elske det. (Jeg har rett og slett hatt dårlig samvittighet etter at jeg har vært nødt til å kjøpe tråd annenstedsfra fordi det ikke var tid til å bestille!)

Til slutt har han også lagt ut masse forskjellige tutorials på sida. Alt fra hattekalkulator, skjørtekalkulator og en måte å sy usynlig glidelås som fungerer fantastisk.

Willys Sytråd. Løp og kjøp.


DISCLAIMER: Jeg får ingen frynsegoder for dette reviewet, jeg blir bare naturlig entusiastisk når jeg kjøper fantastisk sytråd og får sjokolade med på kjøpet.

søndag 23. november 2014

Tutorial: Hvordan jeg maler lær og metall

Fordi jeg ble spurt - dette er hvordan jeg maler lær og metall. Metodene mine fungerer fint for meg, dette er ikke en slags bibel for hvordan det skal gjøres.

Gode billige pensler og akrylmaling fås fra Søstrene Grenes. Akrylmalingen til Europris er temmelig okei med unntak av metallfargene deres (som legger seg som et tynt lag glitter) og de har billige pensler jeg bruker til prosjekt der jeg vet at penselen kommer til å  bli ødelagt. Jeg bruker Panduros hobbylakk til metallfarger.


Uansett hva jeg maler starter jeg med å legge en svart grunnfarge i akrylmaling. Jeg bruker gjerne to lag hvis underlaget er farget eller hvitt, spesielt hvis det er brukt flere farger (som fort kan skje med mosegummi). Dette gir resten av malinga én underfarge å legge seg på - hvis det er ulike grunnfarger kan det lyse gjennom slik at malinga blir ujevn på en måte som ikke kan kontrolleres.


Lær: 
Bruker akrylmaling. En stiv pensel er er fin til å lage litt tekstur med. Her har jeg brukt en alt for gedigen pensel, men det var alt vi hadde for hånden en sen kveld. Maler med kryssende strøk for å imitere tekstur. Legg to strøk for optimalt dekk.


En jevn overflate blir gjerne litt flat på avstand. For å skape ekstra interesse har jeg ørlite sort på penselen sammen med samme brunmaling fra de to forrige strøkene og går fort over enda en gang så det endelige resultatet får litt liv.

Metall:
Jeg har brukt metallic hobbylakk fra Panduro med gode resultat. Med hobbylakken bruker jeg å legge et veldig utvanna lag sort akrylmaling over fordi jeg synes at lakken blir litt sticky.

Pauldron til venstre og armbeskytter til venstre.
Malte pauldron-en før jeg fant ut at drybrushing var beste metode og det vises,
så gjett hvilken rustningedel som skal males om.

Jeg maler metall med en medium stor, myk og finhåret pensel. Teknikken  jeg bruker er en variant av drybrushing.

Det er såvidt jeg har maling på penselen før jeg børster forsiktig over mosegummien i sirkler. Ikke gå inn i der det naturlig ville vært skygge, som rundt reiste detaljer - dette sparer tid som ellers ville blitt brukt til å skyggelegge og resultatet er mer realistisk.

Gjenta til du har fått passende dekke. Dersom det skulle trenges, kan det skyggelegges litt ekstra med utvannet sortmaling. Tørk  vekk det overflødige sånn at det bare legger seg i kroker og sprekker.

Hobbylakk fra Panduro/sort akrylmaling fra Europris.
Det er lagt highlights på kantene.
Til slutt kan du highlighte kanter og reiste detaljer med den rene metallfargen. (Og velkommen til en evig rundgang av flikking og forandring fordi det ble for mørkt, det ble for lyst, jeg maler hele tingen svart igjen og starter fra scratch...)

Så langt har jeg ikke laget noe hvor jeg har følt at malingen måtte seales for å holde seg på, men det er mulig å bruke et lag klar lakk eller spraylakk for å bevare fargen. Vær obs på hvilken type som brukes - en matt lakk vil gi et annet uttrykk enn en med high gloss.

Spørsmål?

onsdag 12. november 2014

Dvergesko - tutorial



Fikk spørsmål om hvordan jeg hadde lagd dvergeskoene mine så jeg dokumenterte prosessen da jeg lagde nye. Konstruksjonen er ganske lett, så for de som allerede har gjort et par prosjekt i mosegummi kommer jeg til å overforklare.

Mosegummien vil ikke vare evig, dette er andre gangen jeg lager nytt cover til skoene mine, men det er billig og lett å lage. Er du forsiktig vil det vare lengre, sist gang varte mine sko gjennom fire dagers intens bruk før det var på tide å skifte dem ut.

Siden jeg fant baseskoene på Fretex vet jeg ikke hvor du kan få tak i sko som ligner.



Før du begynner kan det være lurt å stappe avispapir eller noe ned i skoen sånn at den holder formen mens du jobber. Ha maskeringsteip over der du vil at skocoveret skal være. Drodle et mønster til du blir fornøyd med det eller se etter mitt. Prøv å få det symmetrisk.

Dette er de ulike delene i mitt mønster.

Du kan klippe ut mønsteret i papir eller tynn papp (god idé hvis du skal lage dem flere ganger og ikke vil måtte lage nytt hver gang), men det går an å bruke mønsteret i maskeringsteip (mønsteret vil i såfall ikkebevege seg rundt på mosegummien mens man tegner rundt!).


Klipp ut mønsterdelene i mosegummi. Det kan være lurt å ha litt "sømmonn" der delene skal overlappe. 

Dette var det første paret jeg lagde. Buuu, rosa.

Legg merke til at jeg bruker svart mosegummi. Grunnen til det er at jeg ikke har for vane å følge med hvor jeg planter føttene og dermed ender opp med å skrape opp skocoveret ganske fort. Men når det er svart base vises skadene ikke like mye, skoene ender bare ut med å se brukt ut (autentisk!), helt uten at man ender opp med neonfarga skraper som på bildet :/ 


Og se så glad Ole Brumm er!

Dverger liker geometriske detaljer. Du kan skape interesse med tekstur og mønster. Her har jeg risset detaljer inn i mosegummien med penn. Det går også an å legge til reiste detaljer med 3D-maling eller ekstra deler i mosegummi.

Mønsteret jeg har brukt oppå skoen kommer fra Thorins dvergesverd. På sidene har jeg brukt et par norrøne binderuner. Det finnes mange andre dvergemønster å ta inspirasjon fra.


Lim på en ren overflate - dvs. vask over skoene med en fuktig klut hvis de har vært i bruk ute. Evt. går det an å skrape opp overflaten på skoene for å gi limet noe ekstra å feste seg i. Det er flere lim å velge fra - skal du bruke kontaktlim gjør du deg selv en tjeneste med å bruke den mer miljøvennlige typen som ikke gir deg kreft. Hvis du bruker limpistol må du passe på at limlaget ikke blir for tykt og vises gjennom mosegummien. Her har jeg bare brukt skolelim fordi det var alt jeg hadde tilgjengelig.

Mosegummi er for porøst til å male på. Legg en grunning i utvanna skole- eller trelim.

Hvis du ikke har brukt svart mosegummi er den en god idé å male hele greia svart nå, bare for å ha en konsistent basefarge. Coveret på dvergesko bruker enten å være i metall eller lær. Når jeg maler bruker jeg generelt å legge en basefarge som jeg deretter skyggelegger og gir patina.

Og sånn ser de ut etter en lang dag på con.
(Bilde tatt av en utslitt dvergecosplayer.)
Mal til du er fornøyd og klar til å sparke alverøv (men vær klar til å løpe vekk fra sinte alver).

Spørsmål? 

søndag 9. november 2014

Valkyrie, så langt


Ørlite in progress om valkyriekostymet: skjoldets grunnform er ferdig (uten at jeg har blødd mer). Det trenger dekke og skjoldknapp og pynt.


Hjorteskinnet jeg hadde planlagt å ha på er litt for lite. Neineinei. Må bestemme meg om jeg skal prøve å sy deler av skinnet sammen så det dekker hele, eller om jeg bare skal prøve noe annet.

Lagde ny krone fordi jeg ikke var fornøyd med den gamle.


Armbeskytteren var det siste jeg lagde før jeg dro sørover igjen. Fortsatte med å hente dekor fra Tolkiens Midtgard; den er dekorert med Telperion herfra, og røttene kommer fra Gondors hvite tre. Ble temmelig fornøyd med denne, jeg tror det er det beste jeg har lagd i mosegummi så langt.


Rustningsdelene er så å si ferdige, med unntak av et par lærstropper som skal limes på. Jeg tror jeg skal male om pauldronen - det vises at den var det første som ble lagd (før jeg fant ut at drybrushing var svaret på hvordan jeg kunne få gullfarga til å legge seg pent og realistisk).


Og så over til noe helt annet - jeg jobba med dette da jeg var hjemme i høstferien, og gjett hvem som var fin ute i hagen?